Wednesday, October 5, 2011

aurat dan sukan..

there's something that have been bothering me for quite sometime..i've wanted to ask my roommates but i faggot forgot..hehehe..sebab asal nampak muka diorang je aku terlupa..nampak muka diorang je aku terlupa..so,bagi nak mengelakkan aku terlupa lagi,aku pon taip la kat sini..

ni pasal aurat dan sukan..aku tak ingat tahun bila,aku ada terbaca kat surat khabar pasal Roqaya Al-Gassra..she was one of the first women to represent Bahrain at the Olympic Games, by taking part in the women's 100 metres sprint at the 2004 Summer Olympics in Athens..she ran with a head scarf and her body fully covered..i was really impressed..

Roqaya Al-Gassra

dan aku pon ada baca blog senior aku yang ada sentuh pasal aurat dan sukan..dia letak sekali gambar2 atlit yang menutup aurat..







 pastu skang ni pulak nga hawt yang tak brape hawt pasal pompuan skang ni dok pakai tudung sebab fesyen n bukan sebab tuntutan agama dan menyebabkan pemakaian baju2 yang agak merepek la bagi aku dan maka keluar la statement macam gambar kat bawah ni..


statement beliau adalah



Bersukan bukan ALASAN untuk MENDEDAHKAN AURAT. Pakai tight panjang & hand sock dan sempurnakan pemakaian tudung tak menghalang kita untuk naik podium sebagai pemenang.

that is soooooo true..seriously,aku takde niat nak banned ke ape an..aku cuma tertanya2..diulang, TERTANYA-TANYA..

aku setuju dengan statement tu..cuma yang buat aku tertanya2 selama ni,pemakaian tight panjang & hand sock,seperti gambar2 atlit di atas,adakah ianya menepati syara'?sebab kalau pakai tight,bukankah ianya seperti membalut aurat dan bukannya menutup aurat?pemakaian tudung yang sempurna adalah tidak jarang dan menutupi dada..dengan memasukkan tudung dalam baju,adakah ianya dikira menutupi dada?

hamek ko punya bahasa skem baekkkkk punya *buat gaya ala2 zizan nganjing dafi af*hohoho..

sekali lagi aku nak tekankan,aku tertanya-tanya..which means,aku BERTANYA..

orang cakap, malu bertanya sesat jalan..aku tau aku tak tutup aurat, tak pakai tudung pon..orang akan cakap, watpe ko nak taw sangat?ko pakai tudung pon tak la derrr..


well, aku nak bagi contoh la an..ni CONTOH je aw..

orang yang tak solat,dia takleh tanya pasal detail2 yang ada dalam solat ke?

orang yang tak pose, dia takleh taw pasal pose ke?

orang yang tak berak, dia takleh taw cara2 nak cuci pungkoq ke?*oppss..sensitip sangat ke soalan aku ni?hohoho..

ok..tu je yang aku TERTANYA-TANYA sebenarnya..ada tak contoh atlit yang BETUL2 menutup aurat?tanya je..athlete,and i mean by REALLLLLLL athlete..






p/s : kena banyak kali state kan bertanya/tertanya2 tu sebab ada certain orang tak paham bahasa antara pertanyaan dengan cari gadoh..hohoho




3 comments:

ohfreakshow said...

dah dapat jawapan belum? aku pun teringin nak tuajugak jawapan dia. heheh silap eja. *tau. (padahal boleh je delete. saja nak mngada :p)

syeka said...

xpon..sape je yang bce blog aku ni..haha

EsPiRaNzA said...

wahh..great questions..coz aku pun tak pernah terfikir soal neh..hehe..

okeyh2..kalo nak ikutkan ape yg aku faham la kan..konsep aurat tuh sama jer..tak kira la dalam bersukan ke..luar dari aktiviti bersukan ke..ape pun yang ko buat..hukum aurat tetap sama..

kalo nak explaination yg lg panjang ttg hukum aurat..ko boleh baca kat sini..jelas dan nyata... http://zaharuddin.net/lelaki-&-wanita/288-aurat-wanita--apa-sudah-jadi-.html

okeyh..back to the question..salah ke cara athlete td tuh menutup aurat? bg aku bukan la 100% salah..cuma dia kurang kefahaman ttg konsep menutup aurat..tuh jer..sbb..ade yg tau..asalkan tutup..dah dikira tutup aurat..ketat,jarang,nipis ke ape..diorang xamik peduli pun..betul x?

dunia sekarang neh..benda yang salah tuh dah jadi budaya..kebiasaan..sebab tuh ramai yg keliru..da jd trend..kalo athlete jer..mesti tak tutup aurat..benda neh kena ade orang ubah..dan betulkan balik kefahaman kita..penah tengok budak2 sport sekolah agama masuk pertandingan besar2?diorang tetap pakai tudung labuh & longgar..budak lelaki pulak tetap pakai seluar panjang & longgar..tak salah bersukan dan takde effect pun terhadap sukan tu kalo kter tutup aurat betul2..

haa..kan da macam essay aku jawab..hehe..sorry yer..erm, ini mengikut kefahaman aku la..kalo salah..tolong betulkan yer..btw, aku respect ko sebab bertanye..hehe.. >_<